Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
cikkekmindenkinek.over-blog.com

Cikkek mindenkinek | érdekes cikkek a nagyvilágból

Orvosi alkalmassági vizsgálat díja

Kiemelten fontos figyelemmel kísérni a jogosítványon a lejárati dátumokat, hiszen ha bármelyik lejár, érvényét veszti a vezetői engedély. Az orvosi alkalmassági vizsgálat dátumát a kártya hátoldalán ellenőrizhetjük, az elején pedig magának az engedélynek az érvényességi ideje látható.

Nagyon sokan nem csak privátként használják az autójukat, hanem munkaeszközként is, így még kellemetlenebb szituációba keveredhetünk, ha megfeledkezünk az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzéséről. Nem mellesleg 2018-ban újabb szigorítások történtek.


Azért van szükség a vizsgálatokra, hogy megbizonyosodjanak a sofőr egészségi állapota alkalmas-e arra, hogy volán mögé üljön és biztonságosan közlekedjen autójával. Statisztikai felmérések kimutatták, hogy tavaly közel 300 tragikus kimenetelű közúti baleset azért történt, mert a sofőr egészségi állapota nem volt megfelelő és elaludt a volán mögött. Az alvászavar fennállására kiemelten figyelnek, akinél megállapítják nem adják meg az érvényességet. Az orvosi alkalmassági vizsgálatot legtöbb esetben háziorvos végzi el, amelynek díja van. Az, hogy pontosan mennyibe kerül korhoz kötött és a törvény szabályozza. Az orvosi alkalmassági vizsgálat díja korhatárok szerint: 50 éves kor alatt 7200 Ft-ba kerül, 50-60 éves kor között 4800 Ft, 60-70 között 2500 Ft, 70 felett pedig 1700 Ft a díja egységesen. 

Milyen vizsgálatokat végeznek?


A jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzésekor szükség van egy általános belgyógyászati vizsgálatra, ami magába foglalja a vérnyomás és vércukorszint mérést is, de csinálnak még EKG-t, átfogó szem-, és vizeletvizsgálatot.

Ha súlyosabb betegség gyanúja is felmerül, ami okozója lehet egy balesetnek, akkor az orvos másodfokú orvosi vizsgálatot fog elrendelni, amelyek költségesebbek és időigényesebbek az általánossal szemben. Ezeket a vizsgálatokat már szakorvosok felügyelik. 40 éves kor alatt 10 800 Ft, 40-60 között 7200 Ft, 60-70 között 4800 Ft, 70 felett 3200 Ft.


Az orvosi alkalmassági vizsgálatot kötelezően el kell végeztetni előre meghatározott időközönként: 50 éves korig 10, 50-60 között 5, 60-70 között 3, 70 év felett 2 évente.

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post